Ciasto anielskie

5 (163 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Według mnie najsmaczniejsza wersja tego prostego ciasta na białkach. Ostatnio dostałam kilka pytań odnośnie cream of tartar. O ile w poprzednich przepisach można go pominąć, to do sporządzenia tego ciasta ten składnik jest niezbędny. Ciasto anielskie, jak wskazuje nazwa jest lekkie, miękkie i niezwykle puszyste. Jak pierzasta chmurka. Podaję przepis na wersję podstawową którą można urozmaicić różnymi dodatkami, ale zapewniam, ta wersja jest przepyszna.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki białek o temperaturze pokojowej
    1 3/4 szklanki mąki pszennej typ 405 WAŻNE należy przesiać 5 razy
    2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 1/2 łyżeczki cream of tartar
    łyżka esencji waniliowej

    opcjonalnie kwiaty bezowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto anielskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto anielskie 1. Oddzielone od żółtek białka zostawiamy w otwartym naczyniu w temperaturze pokojowej na kilka godzin, albo zostawiamy na noc.
  • Ciasto anielskie 2. Ciasto najlepiej jest piec w specjalnej formie do babki wiszącej (Angel Food). WAŻNE formy nie natłuszczamy. Można upiec w tortownicy.
  • Ciasto anielskie 3. Białka umieszczam w dzieży robota planetarnego. Wsypuję sól i cream of tartar. Krótko miksuję końcówką rózga na wolnych obrotach, następnie zwiększam obroty i partiami dosypuję cukier, wlewam esencję waniliową. Miksuję do uzyskania sztywnej piany.
  • Ciasto anielskie 4. Mąkę przesiewam partiami do sztywnych białek i dokładnie mieszam za pomocą łopatki silikonowej.
  • Ciasto anielskie 5. Ciasto umieszczam w formie i piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C około 45 minut. Ciasto sprawdzam patyczkiem, aż będzie suchy.
  • Ciasto anielskie 6. Po upieczeniu odwracam babkę dnem do góry. Ostudzone ciasto odcinam wzdłuż ścianek formy ostrym nożem.
  • Ciasto anielskie 7. Pokazuję wersję podstawową ale można z tego biszkoptu przyrządzić np. tort. Można upiec go z kawałkami czekolady czy bakaliami.
  • Ciasto anielskie 8. Ciasto jest elastyczne ale nie gumowate i nie twarde.
  • Ciasto anielskie 9. Ciasto rozerwałam palcami by pokazać jego strukturę.

Porady

Pięciokrotnie przesiewam mąkę, by ją doskonale napowietrzyć. Cream of Tartar [Winny kamień (także kwaśny winian potasu albo tartarus)] to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie. Ten brytyjski proszek jest produktem ubocznym z produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. Jest to substancja naturalna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować