Anielskie ciasto

4.5 (182 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny jak chmurka anielski biszkopt na białkach. Dzięki cream of tartar (kwaśny winian potasu) białka nie tracą swojej objętości i biszkopt jest niezwykle aksamitny i delikatny. Ciasto wykończyłam ubitą śmietanką kokosową i owocami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g cukru
    185 g mąki typ 405
    10 - 12 białek w temperaturze pokojowej
    3/4 łyżeczki soli
    1 1/2 łyżeczki cream of tartar (kwaśny winian potasu)
    łyżeczka esencji waniliowej
    opcjonalnie skórka otarta z cytryny, pomarańczy lub limonki, jeśli chcemy nadać cytrusowy smak ciastu
    obłożenie:
    500 g kremu koksowego
    2 łyżki cukru pudru
    250 g truskawek
    250 g borówek amerykańskich
    kiwi zielone
    kiwi złote
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Anielskie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
    Mąkę przesiewamy 5 razy ze 100 g cukru.

    Do miski robota kuchennego wlewamy białka, sól i cream of tartar ubijamy na dużych obrotach około minuty, aż białka ubiją się na sztywną pianę.

    Zmieniamy obroty na średnie i stopniowo dodajmy cukier (pozostałe 300 g). Ubijamy, aż piana będzie gładka i lśniąca.

    Następnie dodajemy esencję waniliową i skórkę z cytryny. Mieszamy silikonową szpatułką. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy z białkami.

    Ciasto wlewamy do okrągłej formy z kominkiem średnicy 24 cm, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 35 do 40 minut. WAŻNE: Formy nie natłuszczamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odwracamy formę do góry dnem. Jeśli nie mamy specjalnej formy do babki wiszącej to ciasto studzimy w formie, ale na kratce, by od dołu miało dopływ powietrza. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie okrawamy ostrzem brzegi formy oraz wokół kominka.

    Schłodzony krem kokosowy mieszamy z cukrem pudrem, a następnie ubijamy na sztywną pianę. Bitą śmietanę kokosową wykładamy na ciasto, ozdabiamy ulubionymi owocami.

Porady

Cream of Tartar [Winny kamień (także kwaśny winian potasu albo tartarus)] to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie. Ten brytyjski proszek jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. Jest to zatem substancja naturalna, którą w połączeniu z sodą można również stosować jako zdrowszą alternatywę dla proszku do pieczenia :) Jeżeli w naszych przepisach, chcemy zastąpić tradycyjny proszek do pieczenia kamieniem potasu, to 1 łyżeczka proszku do pieczenia odpowiada 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki kamienia potasu. Cream of tartar można kupić np. w sklepach ze zdrową żywnością lub w Internecie. Ciasto najlepiej piec w specjalnej formie do babki wiszącej (ANGEL FOOD).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować