Delikatny jak chmurka anielski biszkopt na białkach. Dzięki cream of tartar (kwaśny winian potasu) białka nie tracą swojej objętości i biszkopt jest niezwykle aksamitny i delikatny. Ciasto wykończyłam ubitą śmietanką kokosową i owocami.
4.5 (182 ocen)
Porady
Cream of Tartar [Winny kamień (także kwaśny winian potasu albo tartarus)] to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie. Ten brytyjski proszek jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. Jest to zatem substancja naturalna, którą w połączeniu z sodą można również stosować jako zdrowszą alternatywę dla proszku do pieczenia :) Jeżeli w naszych przepisach, chcemy zastąpić tradycyjny proszek do pieczenia kamieniem potasu, to 1 łyżeczka proszku do pieczenia odpowiada 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki kamienia potasu. Cream of tartar można kupić np. w sklepach ze zdrową żywnością lub w Internecie. Ciasto najlepiej piec w specjalnej formie do babki wiszącej (ANGEL FOOD).
Komentarze