3-warstwowy kaszowiec

4.83 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Baaardzo proste ciasto bez pieczenia, z kaszą manną w roli głównej. Smak dzieciństwa.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto jasne:

    1 litr mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1,5 szklanki kaszy manny
    1 kostka masła lub margaryny

    Ciasto ciemne:

    składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao

    Dodatkowo:

    8 paczek herbatników petit beurre
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasto

3-warstwowy kaszowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć herbatnikami.
    Ciasto jasne:
    W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać część na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzić i ułożyć herbatniki.
    Ciasto ciemne:
    Z litra mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki kakao i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia.Przykryć herbatnikami i wylać resztę masy jasnej.
    Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą.
    Ja rozpuściłam 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła i posypałam wiórkami.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Kakao Kasza manna Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować