3-warstwowy kaszowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć herbatnikami.
Ciasto jasne:
W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać część na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzić i ułożyć herbatniki.
Ciasto ciemne:
Z litra mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki kakao i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia.Przykryć herbatnikami i wylać resztę masy jasnej.
Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą.
Ja rozpuściłam 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła i posypałam wiórkami.Smacznego.
Komentarze