Żurek królewski w chlebku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny i podany troszkę inaczej.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na zakwas:
    300g mąki żytniej razowej
    Skórka razowego chleba
    0,5l przegotowanej letniej wody
    4 ząbki czosnku

    Żurek:
    1,5 l wody
    0,5 l zakwasu na żur
    50g suszonych grzybów
    2 cebule
    1 łyżka masła
    Kromka razowego chleba
    Laska zwyczajnej kiełbasy
    3 jajka ugotowane na twardo
    4 okrągłe chlebki
    Liść laurowy, ziele angielskie, kminek
    Pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pieczywo

Żurek królewski w chlebku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas: Do szklanego lub kamiennego naczynia wsypać mąkę, dodać posiekany i utarty ze szczyptą soli czosnek oraz skórkę od chleba. Wszystko zalać wodą, zamieszać i odstawić na 3 – 4 dni.
  • 2. Żurek: Grzyby moczymy całą noc. Następnie gotujemy w tej samej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na maśle, gdy się zrumieni zalewamy wodą i dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojoną w krążki kiełbasę. Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Chleb kroimy w kostkę, dodajemy do gotującej się wody wraz z wywarem z grzybów, pokrojonymi w paseczki grzybami i zakwasem. Doprawiamy i zagotowujemy. Gotowy żurek nalewamy do chlebków i wkładamy do nich pokrojone w ósemki jajka.

Porady

Zakwas po przelaniu do butelki można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jeżeli zakwas się nie zakisi, to po kilku dniach należy wylać zawartość z naczynia i nie myjąc go ponownie powtórzyć wszystkie czynności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować