Zupa z fasolki szparagowej

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Prosta, szybka i smaczna zupa !!

  • 60 min

Składniki:


  • udko/żeberko
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    3 marchewki młode
    2 pietruszki młoda
    10cm selera naciowego
    10cm pora
    2-3 łyżki sosu sojowego
    3-4 ziemniaki
    300-400g fasolki szparagowej żółtej, zielonej lub mieszanej
    pęczek natki pietruszki
    garść koperku
    garść szczypiorku
    sól, pieprz
    200ml śmietany do zupy 30% lub 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udka/żeberka i włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Wyciągamy mięso i włoszczyznę z wywaru i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 10min. Dodajemy do zupy fasolkę obraną z twardych końcówek i pokrojoną na krótkie paseczki. Wyciągniętą marchewkę ścieramy do zupy na tartce o grubych oczkach. Gotujemy kolejne 10min. Wrzucamy posiekane zioła: koperek, natkę pietruszki i szczypior oraz doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Chwilę gotujemy.
  • 2. Śmietanę rozcieńczamy z gorącą zupą w miseczce, następnie wlewamy do garnka z zupą. Dzięki temu unikniemy zważenia się śmietany. Zagotowujemy zupę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować