Zupa warzywna z miso i jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa drobno kroimy, tak by się szybko ugotowały. Warzywa zalewamy litrem wody. I gotujemy około 15 minut. Ważne by warzywa zostały jędrne. Odstawiamy z ognia, a kiedy przestygnie dodajemy 2 łyżeczki miso (miso dobrze jest dodawać jak zupa nie będzie miała więcej niż 50 stopni). Doprawiamy do smaku pieprzem.
2.W garnku o szerokim dnie gotujemy wodę z dodatkiem soli.
3.Jajka wbijamy do miarki lub filiżanki, możemy posypać ulubionymi przyprawami. Następnie jajka wlewamy do wrzątku. Postępujemy tak ze wszystkimi jajkami. Gotujemy 3 minuty.
4.Jajka wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej. Osączamy za pomocą papierowego ręcznika.
5.Na talerze wlewamy zupę. Na wierch kładziemy jajko/jaka w koszulce i posypujemy natką pietruszki.
Porady
Pastę miso dodajemy już do zup/potraw na sam koniec, gdy już wyłączyliśmy ogień. Podczas gotowania pasta miso traci swoje wartości.
Komentarze