zupa warzywna z miso i jajkiem w koszulce

0 (0 ocen)

Prosta zupa warzywna genialna w swojej prostocie.

Składniki:

  • mały brokuł
    mały kalafior
    garść fasolki szparagowej
    kawałek pora
    marchewka
    ćwiartka selera
    natka pietruszki
    pieprz czarny
    2 łyżeczki pasty miso

    4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa warzywna z miso i jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa drobno kroimy, tak by się szybko ugotowały. Warzywa zalewamy litrem wody. I gotujemy około 15 minut. Ważne by warzywa zostały jędrne. Odstawiamy z ognia, a kiedy przestygnie dodajemy 2 łyżeczki miso (miso dobrze jest dodawać jak zupa nie będzie miała więcej niż 50 stopni). Doprawiamy do smaku pieprzem.
  • 2. W garnku o szerokim dnie gotujemy wodę z dodatkiem soli.
  • jajka wbijamy do filiżanki lub miarki 3. Jajka wbijamy do miarki lub filiżanki, możemy posypać ulubionymi przyprawami. Następnie jajka wlewamy do wrzątku. Postępujemy tak ze wszystkimi jajkami. Gotujemy 3 minuty.
  • jajka wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej 4. Jajka wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej. Osączamy za pomocą papierowego ręcznika.
  • 5. Na talerze wlewamy zupę. Na wierch kładziemy jajko/jaka w koszulce i posypujemy natką pietruszki.

Porady

Pastę miso dodajemy już do zup/potraw na sam koniec, gdy już wyłączyliśmy ogień. Podczas gotowania pasta miso traci swoje wartości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować