Zupa czosnkowa z jajkiem w koszulce

5 (1 ocen)

  • 60 min

Jajko gotowane w koszulce, podane na grzance, zanurzone w smacznym bulionie czosnkowym- to prawdziwy rarytas. Aromatyczna, oryginalna, pożywna.

  • 60 min

Składniki:

  • -1/2 litra bulionu z kurczaka
    -6 ząbków czosnku
    -100ml wytrawnego białego wina
    -2 łyżki oliwy
    -4 gałązki świeżego tymianku
    -liść laurowy
    -sól
    -pieprz
    -4 kromki bagietki
    -2 jajka
    -2 łyżki startego sera ementaler
    -1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa czosnkowa z jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do bulionu włożyć ząbki czosnku, 2 gałązki tymianku, liść laurowy, wino, łyżkę oliwy, dodać sól. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Wywar przelać przez sito do rondelka, czosnek rozetrzeć łyżką, doprawić solą , pieprzem, dodać listki tymianku.
    Przygotować grzanki. Do nagrzanego do 180 °C piekarnika ułożyć na blaszce kromki bagietki, piec 5 minut. Następnie wyjąć, każdą posmarować z obu stron oliwą, i ponownie włożyć do piekarnika, piec ok. 10 minut, aż się zrumienią.
    Przygotować jajka. W garnku zagotować wodę, zakwasić łyżką octu. Zmniejszyć ogień, po czym wbić jajka .Gdy wypłyną na powierzchnię, delikatnie łyżką formować białko, gotować ok. 3 minuty.
    Podgrzać zupę. W ogrzanych talerzach ułożyć po dwie grzanki. Łyżką cedzakową wyjąć jajka, ułożyć po jednym na grzankach. Zalać zupą, posypać serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować