Zupa czosnkowa z jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do bulionu włożyć ząbki czosnku, 2 gałązki tymianku, liść laurowy, wino, łyżkę oliwy, dodać sól. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Wywar przelać przez sito do rondelka, czosnek rozetrzeć łyżką, doprawić solą , pieprzem, dodać listki tymianku.
Przygotować grzanki. Do nagrzanego do 180 °C piekarnika ułożyć na blaszce kromki bagietki, piec 5 minut. Następnie wyjąć, każdą posmarować z obu stron oliwą, i ponownie włożyć do piekarnika, piec ok. 10 minut, aż się zrumienią.
Przygotować jajka. W garnku zagotować wodę, zakwasić łyżką octu. Zmniejszyć ogień, po czym wbić jajka .Gdy wypłyną na powierzchnię, delikatnie łyżką formować białko, gotować ok. 3 minuty.
Podgrzać zupę. W ogrzanych talerzach ułożyć po dwie grzanki. Łyżką cedzakową wyjąć jajka, ułożyć po jednym na grzankach. Zalać zupą, posypać serem.
Komentarze