Szczawiowa z jajkiem w koszulce

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szczawiowa zupa jak dla mnie najlepsza ze wszystkich które robiłam. Z warzywami, na bulionie , z koperkiem i jajkiem w koszulce. Zupa którą zrobimy w 30 minut, i jest sycąca do tego.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 garście szczawiu
    750 ml bulionu warzywnego
    2 ziemniaki
    2 marchewki
    1 kawałek selera
    1 por biała część
    150 ml śmietany 30 %
    2 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    pieprz czerwony
    koper świeży
    sól do smaku
    masło klarowane
    2 jajka
    1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Szczawiowa z jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew, seler obieram. Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Do garnka wlewam bulion, przekładam marchew, ziemniaki, seler, dodaję liście, ziele angielskie i gotuję aż warzywa będą miękkie. Na patelni na maśle przesmażam por na wolnym ogniu, dodaję umyty i pokrojony szczaw i przesmażam dwie minuty razem. Do ugotowanych warzyw dodaję szczaw. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami zupy. Wlewam do zupy i już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem czerwonym. Zupę podaję z koperkiem i jajkiem w koszulce.
    Jajko:
    W garnku zagotowuję litr wody z octem. Do gotującej się wody wbijam jajka delikatnie. Gotuję na wolnym ogniu aż zetnie się białko a żółtko zostanie płynne. Mniej więcej około 2 minuty. Jajko wyjmuję z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szczaw Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować