Zapraszam na smaczną zupę porową. Prosta i szybka w przygotowaniu z dodatkiem chudej wędliny i śmietanki. Polecam.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 duży por - jasna część
1 duża marchew
0,5 l wody
1 łyżka masła
100 g szynki gotowanej ( wędlina )
1 łyżka masła
6 ziemniaków
100 ml śmietanki 30 %
sól
Zupa porowa z wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie por czyścimy i myjemy, kroimy na drobno. Marchew obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Marchew wkładamy razem z pokrojonym porem do gotującej się wody. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, myjemy i dokładamy do garnka z warzywami, gotujemy do miękkości.
Wędlinę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy do ugotowanej zupy, wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku.
Komentarze