Zupa krem z kalarepy z prażonym słonecznikiem i śmietaną

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kolejny przepis z cyklu obiad za 10zł. Tym razem pożywna zupa - krem z kalarepy.

  • 40 min

Składniki:

  • Czego użyłem?
    -kalarepa; koszt 1,95zł za sztukę, potrzebujemy 2 sztuki
    -sól, pieprz 0,50zł
    -łyżka masła; koszt 3,69zł za 170 gram; używamy 35 gram, co daje 0,76zł
    -dwie pietruszki, seler, trzy marchewki, kawałek kapusty włoskiej, por i natka pietruszki; kupiłem na targu związane w paczkę przez sprzedających za 3zł
    -dwa ziemniaki; 0,65zł/kg; moje ważyły ok 180 gram, koszt 0,12zł
    -trzy łyżki śmietany 18 %; koszt za 180 gram 1,89zł; zużywamy około 25 gram za 0,26zł
    -pół serka topionego tylżyckiego; koszt 1/2 kostki 1zł
    -garść słonecznika; koszt 0,40zł
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z kalarepy z prażonym słonecznikiem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w grubą kostkę i zalewamy trzema litrami wody, gotujemy wywar. Kapustę włoską, por, liście i łodygi kalarepy i natkę pietruszki związujemy sznurkiem i wkładamy do gotującego się wywaru. Gotujemy wszystko do momentu, aż marchewki będą pół twarde. Wyciągamy z garnka związane wcześniej warzywa.

    Na roztopionym maśle podsmażamy kalarepę, solimy i pieprzymy. Dorzucamy ją do gotującego się wywaru i gotujemy jeszcze około 20 minut. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.

    Śmietanę i serek topiony mieszamy trzepaczką do jednolitej masy, dodajemy do zmiksowanej blenderem wcześniej zupy.
    Zupę przed podaniem posypujemy prażonym słonecznikiem, jest gęsta, delikatna i bardzo pożywna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować