Kolejny przepis z cyklu obiad za 10zł. Tym razem pożywna zupa - krem z kalarepy.
40 min
Składniki:
Czego użyłem?
-kalarepa; koszt 1,95zł za sztukę, potrzebujemy 2 sztuki
-sól, pieprz 0,50zł
-łyżka masła; koszt 3,69zł za 170 gram; używamy 35 gram, co daje 0,76zł
-dwie pietruszki, seler, trzy marchewki, kawałek kapusty włoskiej, por i natka pietruszki; kupiłem na targu związane w paczkę przez sprzedających za 3zł
-dwa ziemniaki; 0,65zł/kg; moje ważyły ok 180 gram, koszt 0,12zł
-trzy łyżki śmietany 18 %; koszt za 180 gram 1,89zł; zużywamy około 25 gram za 0,26zł
-pół serka topionego tylżyckiego; koszt 1/2 kostki 1zł
-garść słonecznika; koszt 0,40zł
Zupa krem z kalarepy z prażonym słonecznikiem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w grubą kostkę i zalewamy trzema litrami wody, gotujemy wywar. Kapustę włoską, por, liście i łodygi kalarepy i natkę pietruszki związujemy sznurkiem i wkładamy do gotującego się wywaru. Gotujemy wszystko do momentu, aż marchewki będą pół twarde. Wyciągamy z garnka związane wcześniej warzywa.
Na roztopionym maśle podsmażamy kalarepę, solimy i pieprzymy. Dorzucamy ją do gotującego się wywaru i gotujemy jeszcze około 20 minut. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.
Śmietanę i serek topiony mieszamy trzepaczką do jednolitej masy, dodajemy do zmiksowanej blenderem wcześniej zupy.
Zupę przed podaniem posypujemy prażonym słonecznikiem, jest gęsta, delikatna i bardzo pożywna.
Komentarze