Zupa krem z dyni i batatów z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Aromatyczna i syta :)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1/2 kg dyni
    2 bataty
    1 szklanka aromatycznego bulionu (u mnie wołowy)
    3/4 szklanki mleka
    kawałek imbiru, ok. 4 cm
    1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
    pulpety:
    30 dkg szynki wieprzowej
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    bułka tarta
    kromka czerstwego chleba
    sól, pieprz
    do podania:
    jogurt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa z dyni Pulpety

Zupa krem z dyni i batatów z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę zmielić w maszynce razem z obraną cebulą i czosnkiem oraz chlebem. Do masy mięsnej dodać jajko i przyprawy, wyrobić dokładnie i formować małe pulpeciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
    Dynię i bataty obrać i pokroić w kostkę. Upiec do miękkości. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać starty imbir i pastę chili, gotować 10 minut, zmiksować za pomocą blendera. Wlać mleko, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z pulpecikami i łyżką jogurtu. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować