Wołowina w winnym sosie

4.5 (191 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Kruchy udziec wołowy, duszony w ciemnym sosie winnym. Świeży szpinak w akompaniamencie pieczarek i cukinii.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - udziec wołowy: 20 dekagramów
    - świeży szpinak: 1 opakowanie
    - cukinia: 1 sztuka
    - pieczarki małej wielkości: 10 sztuk
    - wino czerwone wytrawne: 150 mililitrów
    - kmin rzymsk: 1 łyżeczka
    - kolendra: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - sól, pieprz, ostra papryka: 1 łyżeczka
    - czosnek: 2 ząbki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Udziec Wina Sosy

Wołowina w winnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinak w misce wody 1. Opakowanie świeżego szpinaku wrzucam do miski z zimną wodą, mieszam i odstawiam na kilka minut - jak widać poniżej nawet w takim szpinaku zapakowanym w supermarkecie jest sporo piasku. Wyciągam szpinak na sitko aby wysechł.
  • udziec wołowy 2. Kroję mięso na ok. 1-1,5 cm kotlety.
  • moździerz 3. Dalej przygotowuję przyprawy do mięsa. Sos będzie ciemny, na bazie czerwonego wytrawnego wina więc wybrane przeze mnie przyprawy powinny wzbogacić i ożywić cały smak. Do moździerza wrzucam przyprawy i rozgniatam je, po czym wcieram w każdy kawałek mięsa.
  • duszony udziec wołowy w winnym sosie 4. Warto pamiętać, że przypadku smażenia mięs bez panierki należy porządnie rozgrzać oliwę - aż prawie będzie się dymiło - "when there's no heat there's no colour". Warto użyć patelni, garnka czy jakiegokolwiek innego naczynia, do którego mięso przywiera (dolewając zimny płyn - tutaj wino - wszystko ładnie odejdzie z patelni i utworzy część sosu). Więc rumienimy mięso z każdej strony, po czym dolewamy lampkę wina, dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Proces duszenia potrwa min. godzinę więc od czasu do czasu można podlać mięso bulionem wołowym (uwaga aby nie przesolić sosu) albo po prostu wodą (bezpieczniej).
  • duszony udziec wołowy w winnym sosie z czosnkiem 5. Gdy mięso będzie kruche, na ostanie 5-7 minut wrzucam rozgniecione ząbki czosnku aby tylko oddały swój smak do sosu oraz posiekane pół pęczka natki pietruszki.
  • pieczarki z cukinią 6. W międzyczasie podsmażamy na oliwie pieczarki i po ok. 10 minutach dorzucam cukinię, przyprawiam odrobiną soli i świeżego pieprzu. W przypadku tego dania wybierałem jak najmniejsze pieczarki aby smażyć je w całości. Szpinak zostawiamy na ostatnie 5-7 minut całego pichcenia. Wystarczy całość wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem z odrobiną oliwy, posolić i poczekać aż zmniejszy swoją objętość oraz zmięknie.
  • Wołowina w winnym sosie ze szpinakiem 7. Doprawiamy.
    Nakładamy.
    Kilka kropel sosu to tu, to tam.
    Jemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Szpinak Wołowina Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować