WIGILIJNE ŚLEDZIE W ZALEWIE

4.51 (167 ocen)

Śledzie z cebulką pojawiają się prawie na każdym wigilijnym stole.Zgodnie z tradycją, w Wigilię powinniśmy spożywać tylko postne potrawy.Ryby ,a w tym śledzie są jedną z podstaw tego uroczystego posiłku.Smakują wyśmienicie i zaostrzają apetyt.Jedz śledzie jak najczęściej,

Składniki:

  • 1 kg matiasów

    1,5 szkl wody

    1/2 szkl octu

    2 łyżki cukru

    3 łyżki oleju

    1,5-2 duże cebule

    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    pieczarki marynowane ( u mnie kukurydza marynowana)

    liść laurowy

    pieprz ziarnisty

    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.51 (167 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Wigilijne śledzie w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć, pokroić na kawałki.

    Przyprawy zagotować w wodzie z octem, dodać pokrojona w grube plastry-

    pół plastry cebulę, a na koniec dodać pieczarki też grubo pokrojone.

    Zagotować i przestudzić.

    Chłodną zalewą zalać śledzie.

    Najlepsze po kilku dniach.

Porady

warto zrobić je kilka dni wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować