Uszka z kapustą i grzybami

4.49 (154 ocen)

Tradycyjne uszka z kapusta i grzybami. Niezastąpione do czerwonego barszczyku.

Składniki:

  • ciasto
    350 g mąki pszennej
    200 ml gorącej wody
    2 łyżki margaryny lub masła
    szczypta soli
    1 małe jajko

    farsz
    100 g ugotowanych suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)
    100 g ugotowanej kiszonej kapusty
    1 spora cebula
    sól,pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Uszka z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko pokroić, dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku. Farsz odstawić aby wystygł. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą. Margarynę rozpuścić we wodzie. Do mąki dodać wodę oraz jajko. Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować. Z ciasta wykroić koła o średnicy 6 cm. Nakładać odrobinę farszu i skleić uszka. Gotowe uszka zamrozić lub ugotować, gotować 3 mniuty od wypłynięcia. Gdy zamrażamy ułożyć na deseczce i wstawić do zmarażarki, gdy zamrzną przełożyć do woreczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Suszone grzyby Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować