Te obłędne ciasteczka jadłem podczas kolacji w jednym z hoteli...spodziewałem sie kolejnej nudnej przygody z turecką kuchnią, a tutaj takie zaskoczenie :))) Polecam je wszystkim bo są naprawdę mega :)
Dla 4 osób
Składniki:
na ciasto:
100g kaszy manny
100g mąki
1/2 łyzeczki soli
70 ml oliwy z oliwek
ok.100 ml gorącej wody
na farsz:
250 g daktyli
3 łyżki soku pomarańczowego
trochę skórki pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu
Tureckie ciasteczka daktylowe w syropie miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy makę, kaszę i sól...wlewamy oliwę i dokładnie wyrabiamy ciasto...wlewamy wodę i energicznie wyrabiamy ręką...gdy bedzie elastyczne odkładamy na 30 min...
W tym czasie do miseczki wsypujemy daktyle, skórke oraz sok...miksujemy na gładką masę...
Ciasto formujemy w paski o szer. 3-4 cm....napełniamy je daktylowym nadzieniem...zlepiamy...kroimy na romby o dł. 3 cm...smażymy w głębokim oleju na złoty kolor...przekładamy je do ugotowanego syropu na chwilę...mieszamy delikatnie by syrop oblał ciasteczka...odstawiamy do ostygnięcia...
Komentarze