Tureckie ciasteczka daktylowe w syropie miodowym

4.5 (140 ocen)

  • Dla 4 osób

Te obłędne ciasteczka jadłem podczas kolacji w jednym z hoteli...spodziewałem sie kolejnej nudnej przygody z turecką kuchnią, a tutaj takie zaskoczenie :))) Polecam je wszystkim bo są naprawdę mega :)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • na ciasto:
    100g kaszy manny
    100g mąki
    1/2 łyzeczki soli
    70 ml oliwy z oliwek
    ok.100 ml gorącej wody

    na farsz:
    250 g daktyli
    3 łyżki soku pomarańczowego
    trochę skórki pomarańczowej
    1 łyżeczka cynamonu

    na syrop:
    100 ml miodu
    50 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Sok

Tureckie ciasteczka daktylowe w syropie miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka tureckie z daktylami 1. Do miski wsypujemy makę, kaszę i sól...wlewamy oliwę i dokładnie wyrabiamy ciasto...wlewamy wodę i energicznie wyrabiamy ręką...gdy bedzie elastyczne odkładamy na 30 min...

    W tym czasie do miseczki wsypujemy daktyle, skórke oraz sok...miksujemy na gładką masę...

    Ciasto formujemy w paski o szer. 3-4 cm....napełniamy je daktylowym nadzieniem...zlepiamy...kroimy na romby o dł. 3 cm...smażymy w głębokim oleju na złoty kolor...przekładamy je do ugotowanego syropu na chwilę...mieszamy delikatnie by syrop oblał ciasteczka...odstawiamy do ostygnięcia...

    najlepiej smkauja po 2-3 dniach...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować