Szafranowy raj

Szafranowy raj

Łańcut

O mnie:

Kuchnia...moja największa pasja...Staram się poznawać nowe to smaki...Ubóstwiam kuchnię polską...idę za tradycją...Uważam, że uczenie się innych kuchni jest bez sensu, gdy nie znam swojej własnej...Polecam serdecznie mój bloga na który znajdziecie dużo różnych, ciekawych przepisów mojego autorstwa i nie tylko...

Obserwujących: 1

 
Wiadomość
Użytkownik Szafranowy raj w dniu 31.10.2013 09:57 opublikował przepis:

Spaghetti z sosem mandarynowym

Sobotnie popołudnie...pustka w głowie...brak pomysłów...W koszyku leżało kilka mandarynek...w sumie to mogę je wykorzystać...zrobiłem sos na bazie tego cudownego owocu...
Użytkownik Szafranowy raj w dniu 30.10.2013 22:03 opublikował przepis:

Tureckie ciasteczka daktylowe w syropie miodowym

Te obłędne ciasteczka jadłem podczas kolacji w jednym z hoteli...spodziewałem sie kolejnej nudnej przygody z turecką kuchnią, a tutaj takie zaskoczenie :))) Polecam je wszystkim bo są naprawdę mega :)
Użytkownik Szafranowy raj w dniu 06.02.2013 23:00 opublikował przepis:

Zupa kawowo-truskawkowa

Z zamierzeniem wypróbowałem to połączenie, wydawało mi się że ta zupa doda zarówno mocy jak i pysznej słodyczy truskawki.Ta modernistyczna zabawa wbrew moim oczekliwaniem była strzałem w 10.
Użytkownik Szafranowy raj w dniu 30.01.2013 19:55 skomentował:

Zupa pomarańczowa... doceniana przez najlepszych

Użytkownik Szafranowy raj w dniu 29.01.2013 23:44 opublikował przepis:

Zupa pomarańczowa... doceniana przez najlepszych

Dzisiaj zaproponuję wam coś innego. Planując wymyśleć coś zupełnie nowego wpadł mi do głowy pomysł zrobienia zupy pomarańczowej. Przełom czy rutyna, to ocenicie sami :)
Użytkownik Szafranowy raj w dniu 28.01.2013 14:51 skomentował:

Bounty donat, czyli drożdżowa bułeczka z masą kokosową.

Użytkownik Szafranowy raj w dniu 27.01.2013 23:44 opublikował przepis:

Bounty donat, czyli drożdżowa bułeczka z masą kokosową.

Inspiracją do stworzenia tej może rewelacyjnej, ale pysznej w smaku rzeczy była piosenka Ania Dąbrowska - Jeszcze ten jeden raz.
Użytkownik Szafranowy raj w dniu 27.01.2013 23:36 opublikował przepis:

Słodycz przyjaźni - Petits fours

Petits fours Basi Ritz pokazuje nam piekno wydobyte z najdrobniejszych szczegółów. Kryształki soli idealnie współgrają z całością.Moje dzisiejsze zmagania dały fantastyczny smak.
Użytkownik Szafranowy raj w dniu 22.01.2013 15:13 opublikował przepis:

Tradycyjny smak Węgier...

Podczas ich jedzenia zawsze zachwycam się smakiem smażonej papryki, która jest królem tego dania...gulasz węgierski bez papryki to...nie da się tego napisać bo po prostu go nie ma...zresztą spróbujcie
Użytkownik Szafranowy raj w dniu 21.01.2013 20:12 skomentował:

Gulasz z dzika

Użytkownik Szafranowy raj w dniu 20.01.2013 23:51 opublikował przepis:

Moje mini Pavlova...smak w tradycji

Patrząc na wyczyny Kingi Paruzel w kuchni nie mogę pojąć dlaczego tak często robi torty bezowe.Po wypróbowaniu tortu Pavlova cała sprawa została wyjaśniona. Nie spodziewałem się takiego efektu.
Użytkownik Szafranowy raj w dniu 03.01.2013 22:45 opublikował przepis:

Trufle black velvet...

Są bardziej pracochłonne niż te podstawowe...ale jak się robi to co lubi to sprawia to ogromną przyjemność, a całe serce włożone do pracy ukazuje się potem na twarzach tych, którzy je degustują...
Użytkownik Szafranowy raj w dniu 13.12.2012 13:32 opublikował przepis:

Roladki z ciasta francuskiego z parówką...

Niedziela od dawien dawna jest dniem odpoczynku...Każdy z nas lubi w zimowe popołudnie położyć się pod kocem i do rąk dostać filiżankę gorącej herbaty oraz domową przekąskę...
Użytkownik Szafranowy raj w dniu 10.12.2012 15:12 opublikował przepis:

Niemiecko-francuska przekąska...czyli flammkuchen...

Lubię poznawać nowe smaki...zwyciężczyni MasterChefa- Basia Ritz dodała mi inspiracji do stworzenia tej cudownej przekąski...

To może cię zainteresować