Wiśnie w miodowym syropie

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Wiśnie w syropie z dodatkiem miodu, zamknięte w słoiczkach, doskonale się sprawdzą do zimowych ciast i deserów. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, nawet początkujący w dziedzinie przetworów poradzą sobie z tym przepisem. Polecam :)

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wiśni
    200 g cukru
    200 g miodu
    50-100 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wiśnie w miodowym syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie drylujemy lub przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 24 godziny. Po tym czasie zlewamy wytworzony sok, podgrzewamy, dodajemy miód i wodę, zagotowujemy. Następnie do gorącego syropu wkładamy wiśnie i podgrzewamy do zagotowania.
  • 2. Przygotowujemy słoiczki o łącznej pojemności ok. 1400 ml (np. 7 słoiczków o pojemności 200 ml lub 4 o pojemności 350 ml), myjemy je i wyparzamy wrzątkiem. Do wyparzonych słoiczków przekładamy wiśnie wraz z syropem i od razu zakręcamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować