Wiśnie w syropie z dodatkiem miodu, zamknięte w słoiczkach, doskonale się sprawdzą do zimowych ciast i deserów. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, nawet początkujący w dziedzinie przetworów poradzą sobie z tym przepisem. Polecam :)
Wiśnie w miodowym syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie drylujemy lub przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 24 godziny. Po tym czasie zlewamy wytworzony sok, podgrzewamy, dodajemy miód i wodę, zagotowujemy. Następnie do gorącego syropu wkładamy wiśnie i podgrzewamy do zagotowania.
2.Przygotowujemy słoiczki o łącznej pojemności ok. 1400 ml (np. 7 słoiczków o pojemności 200 ml lub 4 o pojemności 350 ml), myjemy je i wyparzamy wrzątkiem. Do wyparzonych słoiczków przekładamy wiśnie wraz z syropem i od razu zakręcamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Komentarze