Tort makowy dla dorosłych

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Baaardzo pyszny idealny nie tylko na święta

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag maku
    8 jajek
    30 dag cukru
    3 łyżki kaszy manny
    1 łyżka tartej bułki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    2 kostki masła
    4 jaja
    1,5 szklanki cukru
    Kieliszek rumu
    Poncz:
    Szklanka słodkiej herbaty
    2 kieliszki rumu
    Dodatkowo szklanka posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort makowy

Tort makowy dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort makowy 1. Wykonanie:
    Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 h, aby specznial. Odcedzić, odsączyć z wody, przekręcić przez maszynkę do mielenia 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mak i resztę składników, wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek. Lekko wymieszać łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy około 40 minut. Studzimy i przekrawamy na 3 części .
    Krem:
    Jajka ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę, gdy będzie gesta studzimy nadal ubijając. Zupełnie zimna masę dodajemy do utartego wcześniej masła, aż masa jajeczną się skończy do kremu dodajemy kieliszek rumu.
    Blaty ciasta nasączamy ponczem z rumu i herbaty, i przekładamy kremem zostawiamy trochę kremu do posmarowania tortu z wierzchu. Cały posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i dowolnie dekorujemy. Chłodzimy kilka godzin przed podaniem.

Porady

W wersji dla dzieci pomijam rum , zasypujemu go aromatem rumowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować