Tort makowy dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 h, aby specznial. Odcedzić, odsączyć z wody, przekręcić przez maszynkę do mielenia 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mak i resztę składników, wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek. Lekko wymieszać łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy około 40 minut. Studzimy i przekrawamy na 3 części .
Krem:
Jajka ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę, gdy będzie gesta studzimy nadal ubijając. Zupełnie zimna masę dodajemy do utartego wcześniej masła, aż masa jajeczną się skończy do kremu dodajemy kieliszek rumu.
Blaty ciasta nasączamy ponczem z rumu i herbaty, i przekładamy kremem zostawiamy trochę kremu do posmarowania tortu z wierzchu. Cały posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i dowolnie dekorujemy. Chłodzimy kilka godzin przed podaniem.
Porady
W wersji dla dzieci pomijam rum , zasypujemu go aromatem rumowym.
Komentarze