Tort makowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Białka ubić z zimną wodą potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać mąkę z proszkiem do jajek i mieszać już łopatką. Na koniec wmieszać suchy mielony mak. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 25-30min. w 175 *C. Po przestygnięciu,przekroić na dwa krążki.
2.krem-Czekolady w kostkach, roztopić z 30 ml. śmietanki, nad parą.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wmieszać do gorących czekolad.Ostudzić do letniego, czasem mieszając.Resztę śmietanki, ubić z pudrem,potem z porcjami sera.Miksując dolewać płynne czekolady i krótko zmiksować. Połowę wyłożyć na pierwszy krążek makowy-w tortownicy.Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu. Schłodzić w lodówce. Ozdobić w/g własnego gustu.
Komentarze