Ostatnio do moich wypieków dodaję miodu. Marchewka i miód to smaczne połączenie. Ciasto smakuje znakomicie, a ja lubię słyszeć "ochy" i "achy" rodziny i wiem, że jedzą zdrowe desery :)
50 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 marchewki starte na małych oczkach
1 i 1/2 szklanki mielonych migdałów
4 duże jaja w pokojowej temperaturze
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
aromat pomarańczowy naturalny lub skórka z pomarańczy
500 gram serka mascarpone
2 łyżki miodu
łyżeczka skórki z pomarańczy
Tort ciasto marchewkowe z miodem, migdałami i z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną marchew zetrzeć na małych oczkach. Jaja ubić z miodem, dodać mielone migdały, przesianą mąkę i resztę składników suchych. Na koniec dodać marchewkę i wymieszać już łyżką.
Przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej tortownicy. Piec w 180 stopniach przez 50 minut. Po wystudzeniu przeciąć na równe trzy części.
Serek wymieszać z miodem i skórką pomarańczy.
Każdą warstwę ciasta posmarować kremem i złożyć. Udekorować.
Komentarze