Ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki i smaczny deser dla każdego

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jaj
    2 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki oleju
    1,5 szklanki drobno startej marchewki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu

    Krem:
    300 ml śmietany 30%
    1 galaretka pomarańczowa
    1 pomarańcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. W następnej kolejności wszystkie sypkie składniki. Gdy wszystkie składniki są dokładnie wymieszane dodajemy olej, na koniec startą marchewkę.
    Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Krem
    Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, następnie pozostawiamy do ostudzenia.
    Śmietanę ubijamy, by uzyskać sztywną konsystencję. Następnie dodajemy ostudzoną galaretkę i sok wyciśnięty z pomarańczy (można też zetrzeć trochę skórki z pomarańczy). Odstawiamy do lodówki na kilka minut by masa stężała.
  • 3. Wykończenie
    Upieczone i ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części, smarujemy kremem. Wierzch polewamy polewą z białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować