Pyszne ciasto marchewkowe idealnie komponuje się ze słodkim kremem orzechowym. :)
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
ŚREDNICA TORTOWNICY: 22 CM.
Składniki na ciasto marchewkowe:
2 jajka - w temperaturze pokojowej,
150 ml oleju,
150 g cukru,
200 g mąki,
200 g startej marchewki (na małych oczkach),
100 g startego jabłka (na dużych oczkach),
50 g wiórków kokosowych,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka sody,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki cynamonu.
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijam do podwojenia objętości, stopniowo dodaję cukier, następnie wlewam cienkim strumieniem olej.
Do masy jajecznej dodaję starte jabłko i marchewkę oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszam.
Do osobnej miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, sodę, cynamon i szczyptę soli. Łączę z pozostałymi składnikami.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę, piekę przez 50-60 minut w 150 stopniach (grzałka góra-dół) do suchego patyczka.
W międzyczasie przygotowuję krem - ubijam przez 2 minuty mascarpone z masłem orzechowym i cukrem.
Upieczone ciasto całkowicie studzę i przekrawam na pół.
Każdą warstwę ciasta smaruję połową kremu, dekoruję posiekanymi orzechami i czekoladą.
Komentarze