Torcik serowo - morelowy na zimno

5 (192 ocen)

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pszczółkowy torciik polubiły nawet dzieci :)

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:

    3 jaja
    1/2 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej

    SER:
    1/2 kg sera białego
    200 ml śmietanki 30%
    1 galaretka brzoskwiniowa
    2 łyżki cukru

    MUS:

    1 duża puszka moreli /brzoskwiń/
    1 galaretka brzoskwiniowa

    PONADTO:

    1 puszka moreli
    1 galaretka brzoskwiniowa
    migdały
    5 kostek czekolady gorzkiej
    2 kostki czekolady białej
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Torcik serowo - morelowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele wraz zsokiem zblendować, zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać sypką galaretkę brzoskwiniową, dokładnie wymieszać. Wystudzić.
  • 2. Z płatków migdałów zrobić skrzydełka.
  • 3. Gorzką czekoladą zrobić pszczółkom główki, oczka i paski. Białą kropeczki w oczach.
  • 4. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 5. Na stężonym musie morelowym ułożyć połówki moreli. Zalać galaretką, lecz morele muszą być jeszcze na wierzchu.
  • 6. W masę serową wlać strumieniami mus molrelowy. Trochę zostawić na wierzch na niewielką warstwę. Wstawić do lodówki.
  • 7. Wlać masę serową.
  • 8. Biszkopt umieścić w rancie.
  • 9. Galaretkę na wierzch rozpuścić w 1 szkl. wody.
  • 10. Białka oddzielić od żółtek.
  • 11. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
  • 12. Zmielony 2- krotnie twaróg zmiksować z wystudzoną galaretką.
  • 13. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wzrątku. Dodać 2 łyżki cukru, wymieszać.
  • 14. Piec ok 30 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący biszkopt upuścić z wysokości 40 cm na podłogę, wystudzić w formie.
  • 15. Wlać do wyłożonej papierem tortownicy / 20 cm/. Nie smarować boków.
  • 16. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać .
  • 17. Do ubitych białek z cukrem dodawać po jednym żółtku nadal ubijając.
  • 18. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo po łyżce cukru.

Porady

Zamiast moreli można użyć brzoskwini. Ciasto można przygotować na okrągłych biszkopcikach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować