Torcik serowo bananowy na zimno

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Pyszny serowy torcik na zimno. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia :) Idealne np. do porannej kawy.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica 17-18 cm
    • spód:
    • 100g herbatników,
    • 50 g masła w temperaturze pokojowej,
    • masa serowa:
    • 200g twarogu ( ja użyłam z wiaderka),
    • 1 galaretka bananowa,
    • oraz
    • 2 banany,
    • 2 łyżki soku z cytryny,
    • 1 galaretka bananowa,
    • 350 ml wrzątku,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto z galaretka

Torcik serowo bananowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód: Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem oraz migdałami i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
    Banany kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny.
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, studzimy. Kiedy zacznie tężeć łączymy z serem za pomocą blendera (miksera) na gładką masę. Masa będzie płynna więc odstawiamy ją do lodówki na około 15-20 min, aż zacznie tężeć i wylewamy na spód.
    Na masie serowej układamy pokrojone banany.
    Drugą galaretkę rozpuszczamy w około 350 ml gorącej wody, studzimy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na banany. Sernik schładzamy w lodówce, najlepiej zostawić na kilka godzin. :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować