Torcik nalesnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE CIASTA:
Do mąki dodać szczyptę soli, jajka, olej i mieszając mątewką dolewać mleko, tyle, aby ciasto było lejące.
Na końcu dodać zapach.
WYKONANIE MASY SEROWEJ:
Ser zemleć 1 raz.
Dodać do niego jajko, żółtka, zapach, 3 łyżki smietany lub Mascarpone,cukier puder.
Energicznie mieszając połączyć.
WYKONANIE TORCIKA:
Tortownicę małą posmarować masłem.
Ułożyć nalesnik, posmarować masą serową ok. 2,5 łyżki, znów nalesnik i tak do wyczerpania.
Ostatni nalesnik już bez sera, posmarować łyżką smietany, posypać brązowym cukrem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na ok. 20 minut
Nie mam małej tortownicy, idealnie byłoby, gdyby nalesniki pasowały do tortownicy.
Po zapieczeniu przed podaniem posypałam posypką czekoladową, możan zetrzeć trochę gorzkiej czekolady
Komentarze