Torcik nalesnikowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciekawa odmiana zwykłych naleśników z serem

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    Na 7 nalesników smażonych na patelni o srednicy 20 cm:
    8 łyżek mąki pszennej
    Szczypta soli
    3 małe jajka
    Zapach smietankowy, kilka kropel
    1 łyżka oleju
    Niepełna szklanka mleka
    MASA SEROWA:
    2 kostki sera po 250 gram
    2 żółtka + 1 jajko
    3 łyżki Mascarpone lub gęstej smietany 18%
    1 łyżka gęstej smietany 18%+ cukier brązowy do oprószenia
    Ok. 5-6 łyżek cukru pudru, do smaku
    aromat smietankowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Dania główne

Torcik nalesnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE CIASTA:
    Do mąki dodać szczyptę soli, jajka, olej i mieszając mątewką dolewać mleko, tyle, aby ciasto było lejące.
    Na końcu dodać zapach.
    WYKONANIE MASY SEROWEJ:
    Ser zemleć 1 raz.
    Dodać do niego jajko, żółtka, zapach, 3 łyżki smietany lub Mascarpone,cukier puder.
    Energicznie mieszając połączyć.
    WYKONANIE TORCIKA:
    Tortownicę małą posmarować masłem.
    Ułożyć nalesnik, posmarować masą serową ok. 2,5 łyżki, znów nalesnik i tak do wyczerpania.
    Ostatni nalesnik już bez sera, posmarować łyżką smietany, posypać brązowym cukrem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na ok. 20 minut
    Nie mam małej tortownicy, idealnie byłoby, gdyby nalesniki pasowały do tortownicy.
    Po zapieczeniu przed podaniem posypałam posypką czekoladową, możan zetrzeć trochę gorzkiej czekolady

Porady

Po schłodzeniu kroi się idealnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować