Tort nalesnikowy z granatem i...

0 (0 ocen)

  • Łatwy

nawet z naleśników można wyczarować piękny i smaczny tort

  • Łatwy

Składniki:

  • MASA ::
    - twarogu półtłustego: 300 gramów
    - białego cukru: 1 łyżka
    - jogurtu gratka: 0.5 szklanki
    DODATKOWO ::
    - dżemy wiśniowe: 600 mililitrów
    - cukier puder do posypania: 2 łyżki
    - granat (pestki): 0.5 sztuki
    NALEśNIKI ::
    - jajka: 2 sztuki
    - mleka: 2 szklanki
    - oranżady: 0.5 szklanki
    - soli: 0.5 łyżeczki
    - cukru: 0.5 łyżki
    - oleju: 50 mililitrów
    - mąki pszennej typ 500: 2.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort nalesnikowy z granatem i... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z granatu wyjąć pestki i umieścić je np. w miseczce. Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w dużej misce i za pomocą miksera wymieszać na jednolite nie za gęste ciasto. Na patelnię do naleśników wlewać porcje ciasta i smażyć grubsze naleśniki (powinno wyjść 8 grubych). Usmażone układać jeden na drugim.
  • 2. Do drugiej miski włożyć twaróg i znowu użyć mikser i utrzeć twaróg z cukrem po czym dodać jogurt i wszystko wymieszać. Konsystencja powinna być taka aby można było masę bez problemu rozsmarować. Jeśli okaże się za gęsta dodać jeszcze trochę jogurtu.
  • 3. Przygotować paterę lub talerz i położyć pierwszy naleśnik. Na niego wyłożyć porcję dżemu i rozsmarować dżem po naleśniku. Przykryć drugim naleśnikiem i wyłożyć porcję masy serowej i rozsmarować. Przykryć kolejnym naleśnikiem aż do wyczerpania składników. Naleśnik bez żadnej warstwy powinien być jako ostatni. Górę torcika posypać cukrem pudrem. Na koniec wierzch obsypać pestkami granatu.
  • 4.
    Torcik można spożywać od razu lub schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować