Tort nalesnikowy z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby umyć , namoczyć a następnie ugotować. Odcedzić , posiekać razem z cebulą i przesmażyć na łyżce oliwy. Zasmażyć masło z mąką aby nie zarumienić. Rozprowadzić zasmażkę połową wywaru z gotowania grzybów i śmietaną. Dodać grzyby z cebulą, doprawić solą, pieprzem, wbić roztrzepane jajka , mieszać aby nie gotować. Wsypać natkę pietruszki, wymieszać. Okrągłą tortownicę natłuścić i wyłożyć papierem . Układać naleśniki jeden na drugim smarować sosem grzybowym. Wierzch skropić oliwą, posypać papryką i ozdobić grzybami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni na około 20 min.
Po upieczeniu pokroić promieniście i posypać natką pietruszki. Taki tort jest doskonałym do datkiem do czerwonego barszczu. Polecam.
Komentarze