Szynka gotowana z warzywami

4.67 (3 ocen)

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na świątecznym stole wśród wspaniałości z mięs gości także szynka. U mnie -będzie to szynka gotowana z warzywami w przyprawach. Bardzo smaczna, aromatyczna, z dodatkiem chrzanu lub chrzanu z buraczkiem-bo taką lubi moja rodzina.

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Szynka surowa ok. 1,30 kg.
    2 marchewki
    1 spora pietruszka
    1/2 selera
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu czarnego
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka soli
    1 łyżka przyprawy do mięs
    ok. 2 litry wody
    2-3 łyżki oleju
    2 łyżki czubrycy zielonej
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Szynka gotowana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mięso zalewam gotowaną wodą, tak aby było przykryte, dodaje marchewkę, pietruszkę, seler,listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, sól i przyprawę do mięs, doprowadzam do zagotowania i gotuję na maleńkim płomieniu ok. 1,5 godziny. Mięso wyjmuję z wywaru na folię aluminiową, smaruje olejem, osypuję równomiernie czubrycą, zawijam w folię, pozostawiam do wystudzenia, wkładam do lodówki. Przed podaniem rozwijam z folii, kroję w plasterki.

Porady

Wywar, w którym była gotowane szynka, można przeznaczyć np.na ugotowanie barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować