Domowa szynka gotowana

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Smaczny i soczysty kawałek mięsa.

  • 60 min

Składniki:

  • ok.1,2 kg szynki
    marynata-
    1l wody
    1 łyżka octu
    2 łyżki cukru
    3 płaskie łyżki soli
    1/2 łyżki ziaren pieprzu
    1 łyżka słodkiej papryki
    1/2 łyżki kminku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka tymianku
    4 ząbki czosnku
    5 ziaren ziela angielskiego
    2-3 listki laurowe
    1-2 ziarenka jałowca
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Domowa szynka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek zmiażdżyć,ziarna jałowca lekko rozgnieść.Wszystkie składniki marynaty zagotować i ostudzić.Szynkę włożyć do zimnej zalewy i chłodzić 12-24h obracając ją w trakcie 1- 2 razy.Następnie gotować szynkę w tej samej marynacie,w której się moczyła na małym ogniu i pod przykryciem ok.60-70min do miękkości mięsa.Gaz wyłączyć i zostawić mięso w marynacie do ostudzenia.Podawać na zimno.

Porady

Mięso przed włożeniem do marynaty można obwiązać nicią,aby miało ładny kształt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować