Szpinak ze śmietaną i czosnkiem

4.44 (210 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szpinak traktowany przez wielu jako zmora dzieciństwa dziś wraca do łask. Można go przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję najprostszą, klasyczna wersję ... szpinak z czosnkiem i śmietaną. Szybka, smaczna i zdrowa przystawka do obiadu.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 0.5 kg świeżego szpinaku
    - 2 łyżki masła
    - 3 łyżki śmietany 18%
    - 2-3 ząbki czosnku
    - sól
Wystaw ocenę:

4.44 (210 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Szpinak ze śmietaną i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukane i osuszone liście ( bez ogonków, łodyżek ) kroje w grubsze pasy, mniejsze zostawiam w całości. Na głębokiej patelni roztapiam masło, wrzucam pokrojony szpinak, chwilę podgrzewam, dodaje ok 1/4 szklanki wody, wyciśnięty przez praskę czosnek. Dusze przez chwilkę aż szpinak trochę zmięknie a woda odparuje ( nie za długo aby nie zrobiła się ciapa ). Na koniec do szpinaku dodaję śmietanę, całość mieszam do połączenia i doprawiam solą do smaku.
    Podaje na ciepło jako dodatek do obiadu.

Porady

U mnie najlepiej taki szpinak smakuje z młodymi ziemniakami z wody i jajkiem sadzonym :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować