Sałata ze śmietaną

4.97 (201 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób

Sałata ze śmietaną jest doskonałym dodatkiem do obiadu, jest przygotowywana w ten sposób w mojej rodzinie od lat. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. To nieco ciekawsza wersja mizerii. Sałata ze śmietaną może być podawana bardziej na słono lub bardziej na słodko, zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi. Sprawdź przepis na sałatę ze śmietaną.

  • 5 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -główka sałaty
    -kubek kwaśnej śmietany
    -łyżka octu winnego
    -2 czubate łyżeczki cukru
    -sól, pieprz
    -koperek
Wystaw ocenę:

4.97 (201 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Sałata ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę umyć, podrzeć palcami i ułożyć w misce. Śmietanę wymieszać z octem, solą, pieprzem i cukrem. Sałatę zalać śmietanę i wszystko posypać koperkiem.

Porady

Najlepiej smakuje do pieczonego mięsa lub kotletów schabowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sałata ze śmietaną – przepis

Sałata ze śmietaną to jeden z tych dodatków obiadowych, które zna chyba każdy. Ponieważ pasuje do bardzo wielu dań, na naszych stołach gości stosunkowo często. Jak ją podawać? Najlepiej wymieszać wszystkie składniki razem w salaterce. Może być to większa miska, jeśli przy stole zasiądzie więcej osób. Do tego typu sałatki warto podać odpowiednie sztućce. Do sałaty podajemy dwie duże łyżki. Jedna jest klasyczną łyżką, druga przypomina zaokrąglony widelec, dzięki któremu z łatwością nabierzemy na talerz niesforne liście. 

Sałata masłowa ze śmietaną to najprostsza opcja. Pamiętajcie, że sałaty nie kroimy metalowym nożem, ponieważ wydzielają się w niej wtedy szkodliwe dla zdrowia substancje. Możecie za to pokroić ją nożem ceramicznym lub plastikowym albo po prostu porwać na kawałki palcami. 

Sałatę masłową znajdziecie w każdym niemal sklepie spożywczym. Kupując ją sprawdźcie, czy liście są intensywnie zielone i jędrne, czy nie ma oznak gnicia lub pleśni (wtedy sałata nadaje się tyko do wyrzucenia). Sałata masłowa ma przyjemną teksturę i jest zdrowa. Sałata ze śmietaną do obiadu to jednak nie tylko sałata masłowa. Możemy zastąpić ją innymi rodzajami sałaty, zwłaszcza jeśli lubimy kiedy sałata chrupie. Sałata masłowa jest mało chrupiąca, pod wpływem śmietany jeszcze bardziej mięknie. Wiele osób woli więc do sałaty ze śmietaną używać na przykład sałaty rzymskiej. Podłużne główki tej sałaty są niewielkie, ale jest w nich sporo liści – po prostu ściśle do siebie przylegają. Karbowane liście przyjemnie chrupią. Dobra będzie też sałata lodowa, której całe liście aż trzeszczą w zębach. 

Sałata ze śmietaną – jak zrobić?

Sałata ze śmietaną może być serwowana zarówno na słono, jak i na słodko. Wiele osób lubi właśnie wersję słoną, do której cukru albo nie dodajemy wcale albo tylko niewielką ilość. Sałata w śmietanie na słodko to również pyszny dodatek do obiadu. Wystarczy lekko posłodzić śmietanę i wymieszać z sałatą. Sałata w śmietanie może być urozmaicana innymi dodatkami. W naszym przepisie dodajemy do sałaty oprócz śmietany, ocet winny i koperek. Sprawdzi się także drobno pokrojona pietruszka. Jeśli nie przepadacie za octem winnym, możecie go pominąć. 

Sałata ze śmietaną – do czego podawać?

Sałata ze śmietaną będzie pasować do większości klasycznych dań kuchni polskiej. Świetnie smakuje z kotletem schabowym lub mielonym i ziemniakami. Sałata ze śmietaną dobrze komponuje się także z wszelkiego rodzaju gulaszami i potrawkami. Bez względu na to, czy podacie je z kluskami, na przykład kopytkami lub kluskami śląskimi czy z ryżem lub kaszą, sałata ze śmietaną będzie pasować. Jeśli serwujecie dania już rozłożone na talerzach, warto podać osobną miseczkę na sałatę, ponieważ nie wszyscy lubią, kiedy śmietana łączy się z sosem czy wsiąka w inne elementy potrawy.

Sałata ze śmietaną to polski klasyk. Chyba nie ma w domu, gdzie nie występowałaby w słonej lub słodkiej wersji. Jeśli chcecie ją urozmaicić, możecie dodać do niej także pokrojonego w plasterki zielonego ogórka, otrzymacie wtedy nieco ciekawszą wersję mizerii. Sałata ze śmietaną jest pyszna – przekonajcie się sami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować