Spaghetti bolognese

4.47 (197 ocen)

Szybkie danie. Proste. Zrobi je nawet zapracowany facet. Włoskie klimaty to coś co lubię.

Składniki:

  • - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (szynka lub łopatka)
    - 1 mała cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżki oleju
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 4 łyżki przyprawy czerwonej do mięs
    - 1/3 łyżeczki pieprzu
    - 1 i 1/2 łyżki majeranku
    - 1 łyżeczka bazylii
    - 1 opakowanie makaronu do spaghetti
    - 1/2 szkl. ketchupu łagodnego
    - 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego
    - 1/2 szkl. wody przygotowanej
Wystaw ocenę:

4.47 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Bolognese

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni podgrzać olej, posolić i wrzucić cebulę wraz z czosnkiem. Lekko podsmażyć. Dodać przyprawione mięso przyprawą do mięs. Podsmażyć. Zalać wodą. Gotować ok. 10 min.
  • 2. Dodać przecier, ketchup. Gotować na małym ogniu. Dodać majeranek, bazylie, pieprz. Wymieszać. Gotować kilkanaście minut.
  • 3. Makaron ugotować według opakowania. Odcedzić. Nałożyć na talerz i polać sosem bolognese.

Porady

Można do sosu dodać starty żółty ser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować