Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami, serem i salami

4.48 (174 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo fajna przekąska. Pyszne ślimaczki drożdżowe. Dodatki mogą być według uznania. Co kto lubi. Bardzo polecam. Nawet odgrzewane na drugi dzień, nie tracą na świeżości. Można je też zamrażać i potem odgrzewać. Spróbujcie. Z tej ilości składników, wyszło mi 70 sztuk.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1 kostka margaryny
    4 jajka
    100 g. drożdży
    1 szklanka mleka
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru

    Dodatki:
    500 g. pieczarek
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    250 g. sera żółtego
    salami
    1 puszka tuńczyka
    keczup (miałam swojski)
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe Przekąski

Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami, serem i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami serem i salami 1. Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia.
    Drożdże wkruszyć do mleka, dodać cukier i wymieszać.
    Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać. Na koniec, powoli wlewać roztopioną margarynę.
    Wyrobić ręcznie, lub mikserem z hakami.
    Nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami serem i salami 2. Cebulę pokroić w pióra. Podsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki,
    dodać do cebuli, na koniec dodać drobno pokrojony czosnek.
    Podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje.
    Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Podzielić na cztery części. Każdą część, rozwałkować na prostokąt. Posmarować keczupem, posypać utartym serem, następnie ułożyć pieczarki i salami,
    lub tuńczyka. Dodatki według uznania. Co kto lubi. Ja zrobiłam dwie z salami,
    a dwie z tuńczykiem.
  • Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami serem i salami 3. Po wyłożeniu dodatków, ciasto zawinąć w roladę. Następnie, pokroić na wąskie kawałki.
  • Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami serem i salami 4. Gotowe ślimaczki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180 stopni, 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować