Pyszny, puszysty i delikatny sernik. Bardzo prosty w wykonaniu. Spód wykonany jest z okrągłych biszkoptów, które są moim ulubionym podkładem pod warstwę serową. Udekorowany jest czekoladą i płatkami migdałowymi. Idealny na Wielkanoc.
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Składniki:
500 g mielonego białego sera
150 g cukru
100 g masła
3 jajka
20 g (1 czubata łyżka) mąki ziemniaczanej
Sernik wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, roztopione i ostudzone masło i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Do masy serowej dodać pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
2.Na dno tortownicy o średnicy 21 cm ułożyć okrągłe biszkopty. Wyłożyć (początkowo łyżką) masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 70 minut. Ostudzić.
Komentarze