schab w piwnym sosie

4.49 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

schab duszony w piwie; danie z kuchni niemieckiej

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu
    sól
    grubo mielony czarny pieprz
    pół litra jasnego piwa
    1 marchewka
    1 pietruszka
    pół selera korzeniowego
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1-2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Schab w piwnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Obsmażany. Do rondla wlewamy piwo, i wkładamy mięso. Dodajemy warzywa, przecier pomidorowy i cukier; dusimy ok godziny na małym ogniu.
  • 2. Miękkie mięso wyjmujemy z rondla. Mąkę mieszamy z małą ilością zimnej wody, dodajemy do sosu, zagotowujemy.
    W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Mięso kroimy w plastry, wkładamy do sosu i zagotowujemy.

Porady

Mięso można również przed duszeniem pokroić od razu w plastry. Ja starłam warzywa na tarce i takie wrzuciłam do sosu bo tak lubimy ale jeśli ktoś chce mieć gładki sos to można pokroić grubo i potem je całkowicie wyjąć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować