Schabowy w piwnym szlafroku

  • wyświetlono: 347 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Schabik namoczony w mleku i usmażony w piwnym cieście, to kotlet, który znajduje sporo chętnych do skosztowania. Wykonanie nie zabiera zbyt wiele czasu, a to jeszcze plus tej potrawy.

123
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

6 plastrów schabu wieprzowego
2 szklanki mleka
1 szklanka piwa
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Schabowy w piwnym szlafroku

  • Schabowy w piwnym szlafroku1. Dzień przed smażeniem schab rozbijam tłuczkiem do mięsa, przelewam mlekiem, nakrywam, pozostawiam do dnia następnego. Na drugi dzień plastry schabu lekko obmywam wodą, osuszam na papierowym ręczniku, posypuję solą i pieprzem, odstawiam. Piwo, jajka, mąkę miksuję na jednolitą masę, doprawiam solą i pieprzem, dodaję szczypior , mieszam.
  • Schabowy w piwnym szlafroku2. Kotlety maczam w cieście , smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano, podaję gorące.

Porady

Ciasto piwne jest dość gęste- i takie ma być.
Z pozostałego ciasta smażę małe placuszki, z keczupem smakują wybornie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoschabWielkanockotletypiwo

Komentarze

Podobne przepisy

Dorsz w cieście piwnym

Dodane przez: alaaa

Dorsz w cieście piwnym

Ryby polecam nie tylko na piątkowy...

Chrupiący schabowy moczony w maślance

Dodane przez: Jola1977-1977

Chrupiący schabowy moczony w maślance

Tak przygotowany schabowy zadowoli...

schabowy

Dodane przez: Anitka0804

Schabowy w musztardowej panierce

Tradycyjny schabowy w nieco odmienionej...

image-1exe2gi

Dodane przez: aniołek19

Śledź w cieście piwnym

Ryba w cieście piwnym to doskonałe...

Dorsz w cieście piwnym

Dodane przez: Anyzkowo

Dorsz w cieście piwnym

Przepyszny dorsz w złotej panierce.

ryba w cieście piwnym

Dodane przez: mariosylwia

Ryba w cieście piwnym

:-) Gorąco polecam (-:

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE