Sałatka śledziowa z fasolką i cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wyjęte z opakowania opłukać kilka razy i na godzinę zalać zimną wodą. Potem zlać wodę, kilka razy opłukać śledzie i ponownie na godzinę zalać je mlekiem. Po tym czasie śledzie opłukać z mleka, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je na kawałki. Obrane jajka pokroić w kostkę. Fasolkę z cieciorką dokładnie osączyć. Ogórki pokroić w kostkę, przełożyć na sitko, aby obciekły. W miseczce połączyć majonez ze śmietaną, dodać koperek, pieprz, chrzan, do smaku. Wszystkie składniki połączyć, przełożyć do pojemnika, zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na dobę, aby smaki się połączyły. Najlepsze na drugi dzień.
Komentarze