Sałatka śledziowa z fasolką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam bardzo smaczną można powiedzieć klasyczną, sałatkę śledziową w nowoczesnym wydaniu, podaną w szklanych pucharkach i ułożoną warstwowo z buraczkami i wyrazistym w smaku serem oraz czerwoną fasolką, jest pyszna !

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pieczone lub gotowane buraki
    6 filetów śledziowych z zalewy olejowej
    4 gotowane na twardo jajka
    1 duża czerwona cebula
    1 puszka czerwonej fasolki
    2 ogórki kiszone
    3 dag startego drobno sera cheddar
    Sól himalajska do smaku
    Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

    Domowy majonez:
    2 żółtka jaj od „szczęśliwych kurek”
    ¾ szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka musztardy delikatesowej
    1 łyżka octu
    ½ łyżeczki cukru
    ¼ łyżeczki soli

    Dekoracja: natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa Jajko

Sałatka śledziowa z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, tak samo czerwoną cebulę, fasolkę osączyć z zalewy, wszystkie czerwone warzywa oprószyć solą i pieprzem do smaku, wymieszać w miseczce.


    Jajka obrać ze skorupek, pokroić, ser cheddar zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, śledzie osączyć z zalewy pokroić w cienkie paski lub kostkę, tak samo kiszone ogórki, wymieszać wszystko razem w drugiej misce.
  • 2. Podstawą udanego majonezu jest to, że wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową.


    Żółtka przełożyć do szklanej miseczki, wsypać sól, cukier, dodać musztardę i ocet , troszeczkę oleju , wszystko razem dobrze zmiksować , gdy masa majonezowa jest dobrze utarta, wlewać cieniutkim strumieniem olej cały czas miksując aż zrobi się odpowiednia konsystencja. Majonez jest gotowy.


    Do 6 szklanych pucharków wyłożyć połowę czerwonej warstwy warzywnej , posmarować cienką warstwą domowego majonezu wyłożyć masę śledziowo jajeczną a na wierzch rozłożyć ponownie czerwoną, udekorować porządnym kleksem majonezu posypać mielonym kolorowym pieprzem udekorować natka pietruszki.

    Dobrze schłodzoną podawać na stół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować