Polecam bardzo smaczną można powiedzieć klasyczną, sałatkę śledziową w nowoczesnym wydaniu, podaną w szklanych pucharkach i ułożoną warstwowo z buraczkami i wyrazistym w smaku serem oraz czerwoną fasolką, jest pyszna !
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 pieczone lub gotowane buraki
6 filetów śledziowych z zalewy olejowej
4 gotowane na twardo jajka
1 duża czerwona cebula
1 puszka czerwonej fasolki
2 ogórki kiszone
3 dag startego drobno sera cheddar
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Sałatka śledziowa z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, tak samo czerwoną cebulę, fasolkę osączyć z zalewy, wszystkie czerwone warzywa oprószyć solą i pieprzem do smaku, wymieszać w miseczce.
Jajka obrać ze skorupek, pokroić, ser cheddar zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, śledzie osączyć z zalewy pokroić w cienkie paski lub kostkę, tak samo kiszone ogórki, wymieszać wszystko razem w drugiej misce.
2.Podstawą udanego majonezu jest to, że wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową.
Żółtka przełożyć do szklanej miseczki, wsypać sól, cukier, dodać musztardę i ocet , troszeczkę oleju , wszystko razem dobrze zmiksować , gdy masa majonezowa jest dobrze utarta, wlewać cieniutkim strumieniem olej cały czas miksując aż zrobi się odpowiednia konsystencja. Majonez jest gotowy.
Do 6 szklanych pucharków wyłożyć połowę czerwonej warstwy warzywnej , posmarować cienką warstwą domowego majonezu wyłożyć masę śledziowo jajeczną a na wierzch rozłożyć ponownie czerwoną, udekorować porządnym kleksem majonezu posypać mielonym kolorowym pieprzem udekorować natka pietruszki.
Komentarze