Rurki z pianką wiśniową

5 (182 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Kruche rurki z nadzieniem z bitej śmietany i galaretki wiśniowej

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki
    250 g zimnego masła
    250 g śmietany 18%

    Pianka:
    250 ml zimnego mleka
    2 opakowania Śnieżki
    galaretka wiśniowa

    Dodatkowo:
    masło do smarowania foremek
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Rurki Galaretki Pianka

Rurki z pianką wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, wkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni. Wyciągamy ciasto, cienko wałkujemy i tniemy długie, cienkie paski, które nawijamy od cienkiego końca foremki tworząc rurkę. Rurkę przed nawinięciem ciasta lekko smarujemy masłem, dzięki temu po upieczeniu „zjedzie” ona z foremki. Pieczemy na złoty kolor.

    Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Mleko miksujemy ze Śnieżką do uzyskania gęstej konsystencji. Chłodną galaretkę wlewamy do ubitej masy śmietanowej i miksujemy do połączenia. Pozostawiamy do lekkiego stężenia i nadziewamy rurki powstałą pianką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mąka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować