Rurki z pianką

4.5 (197 ocen)

  • 5 godz.

w różnych smakach

  • 5 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    1/2 kg mąki tortowej
    1 margaryna
    1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
    1 cukier waniliowy

    Pianka:

    7 białek
    30 dag cukru kryształu
    1/2 szklanki truskawek lub innych owoców
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarobić ciasto z podanych składników i dać do lodówki na godzinę.
  • 2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, pociąć na pasy i nakładać owijając dookoła specjalne rurki - foremki. Szerokość zakładek z ciasta ma być na 2 cm.
  • 3. Piec w 210 stopni do zrumienienia ok. 20-25 min.
  • 4. Ubić białka na sztywno, dodać cukier dalej ubijać i wstawić nad parę wodną i ubijać jeszcze z 10 min, aż nie będzie czuć zapachu surowych jaj. Zdjąć z pary i dalej ubijać do wystudzenia.
  • 5. Truskawki pokroić w drobne kawałki i dać do wystudzonej masy.
  • 6. Po upieczeniu i wystudzeniu nakładać masę z owocami. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Porady

Przeważnie wychodzi 5 zakładek na jednej rurce. Lepiej zawinąć więcej zakładek, bo mniejsza ilość powoduje łamanie się rurek po upieczeniu i zawartość wychodzi przez szczeliny. Zamiast truskawek często daję inne owoce sezonowe np. borówki, brzoskwinie, wiśnie dodatkowo wyciskam sok z wiśni i dodaję podczas ubijania białek, wtedy zabarwia się masa na różowo. Często je mrożę, po wyjęciu nie trzeba długo czekać, aż będą gotowe do jedzenia. Nie tracą smaku ani zapachu, ciasto jest dalej kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka tortowa Owoce Mąka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować