Rurki z pianką wiśniową

  • wyświetlono: 377 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Kruche rurki z nadzieniem z bitej śmietany i galaretki wiśniowej

11
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
0,5 kg mąki
250 g zimnego masła
250 g śmietany 18%

Pianka:
250 ml zimnego mleka
2 opakowania Śnieżki
galaretka wiśniowa

Dodatkowo:
masło do smarowania foremek

Sposób przygotowania przepisu:

Rurki z pianką wiśniową

  • 1. Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, wkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni. Wyciągamy ciasto, cienko wałkujemy i tniemy długie, cienkie paski, które nawijamy od cienkiego końca foremki tworząc rurkę. Rurkę przed nawinięciem ciasta lekko smarujemy masłem, dzięki temu po upieczeniu „zjedzie” ona z foremki. Pieczemy na złoty kolor.

    Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Mleko miksujemy ze Śnieżką do uzyskania gęstej konsystencji. Chłodną galaretkę wlewamy do ubitej masy śmietanowej i miksujemy do połączenia. Pozostawiamy do lekkiego stężenia i nadziewamy rurki powstałą pianką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaciastkaWiśniepiankarurki

Komentarze

Podobne przepisy

s

Dodane przez: sylwin03

Rurki z kremem

Rurki z kremem

Rurki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Rurki francuskie z kremem waniliowym

Szybkie w przygotowaniu i bardzo...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Rurki półfrancuskie z kremem

O takich smakołykach nikogo nie...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Delicja jabłkowa z rurkami

Smaczne ciasto, na kwaskowym spodzie...

rurki

Dodane przez: Ika 1961

Rurki ptysiowe z kremem waniliowym

Kto pamięta, bohaterkę z Elementarza...

rurki

Dodane przez: Ika 1961

Rurki ptysiowe z kremem malinowym

Pyszne ciastka z kremem malinowym.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE