Uwielbiam ten delikatny smak jaki nadają rosołkowi młode sezonowe warzywa, a koperek nadaje mu nowy, przyjemny akcent smakowy
4 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
ok. 2 litry wody
2 przypalone cebule
garść młodych małych marchewek
kawałek selera
kawałek pora
łodyżki z pietruszki, selera oraz lubczyku
kawałek młodej kapusty
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 łyżki posiekanego młodego koperku - na koniec gotowania
sól
pieprz
Rosołek z koperkiem i młodą marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie pilnując by go nie rozgotować - najlepiej smakuje gdy jest lekko a'l dente. Ugotowany przecedzamy i hartujemy go w zimnej wodzie.
Ćwiartki myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do większego garnka i zalewamy ok 2 litrami wody. Dodaję oczyszczone marchewki w całości, kapustę, kawałek selera, pora, kawałek kapusty, podpieczone cebule, łodyżki ziół, ziele angielskie, liść laurowy oraz trochę soli. Pozostawiam na małym ogniu do zagotowania, pod przykryciem. Z zagotowanego wywaru zbieram szumowiny, nawet kilka razy- tak by był całkowicie "czysty", wyciągam. Całość gotuję jeszcze ok.1,5 h na małym ogniu. Po tym czasie odcedzam wybierając tylko marchewkę i wrzucam ją z powrotem do rosołku. Doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję posiekany koperek. Rosół jest bardzo delikatny i nie za tłusty a młode jarzynki nadają mu pyszny smak.
Komentarze