Rosołek jadamy z makaronem, ziemniakami, ryżem, kaszą itp. Ja dziś polecam ROSOŁEK z SZARPANYMI KLUSECZKAMI, wzbogacony smakowo dzięki dodaniu całych pieczarek oraz rozdrobnionego szpinaku.
3 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
3 litry wody
2 przypalone cebule
2 średnie marchewki
kawałek selera
5 pieczarek
łodyżki z pietruszki, selera oraz lubczyku
kawałek kapusty
2 łyżki rozdrobnionego szpinaku na koniec
sól, pieprz
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
szarpane kluseczki:
ok. 2 szklanki mąki
2 duże jajka klasa "L"
szczypta soli
szczypta pieprzu
Rosołek z szarpanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartki myjemy w zimnej wodzie, oczyszczamy i wkładamy do większego garnka zalewając ok 3 litrami wody. Dodaję marchewkę, kawałek selera, kawałek kapusty, podpieczone cebule, całe pieczarki, łodyżki ziół oraz trochę soli, ziele angielskie oraz liść laurowy. Pozostawiam na małym ogniu do zagotowania, pod przykryciem. Z zagotowanego wywaru zbieram szumowiny, nawet kilka razy- tak by był całkowicie "czysty". Całość gotuję jeszcze ok,1,5 h na małym ogniu. Po tym czasie odcedzam wybierając tylko marchewkę. Doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję rozdrobniony szpinak oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem jeśli to konieczne. Z mąki, jajek oraz soli i pieprzu zarabiam ciasto. Z zarobionego ciasta jedną ręką wyszarpuję - skubię kluseczki i wrzucam do gotującego się rosołu. Chwilkę gotuję 2-3 minuty i gotowe.
Komentarze