ROSOŁEK z SZARPANYMI KLUSECZKAMI

5 (153 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rosołek jadamy z makaronem, ziemniakami, ryżem, kaszą itp. Ja dziś polecam ROSOŁEK z SZARPANYMI KLUSECZKAMI, wzbogacony smakowo dzięki dodaniu całych pieczarek oraz rozdrobnionego szpinaku.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
    3 litry wody
    2 przypalone cebule
    2 średnie marchewki
    kawałek selera
    5 pieczarek
    łodyżki z pietruszki, selera oraz lubczyku
    kawałek kapusty
    2 łyżki rozdrobnionego szpinaku na koniec
    sól, pieprz
    liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego

    szarpane kluseczki:

    ok. 2 szklanki mąki
    2 duże jajka klasa "L"
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Kluski

Rosołek z szarpanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki myjemy w zimnej wodzie, oczyszczamy i wkładamy do większego garnka zalewając ok 3 litrami wody. Dodaję marchewkę, kawałek selera, kawałek kapusty, podpieczone cebule, całe pieczarki, łodyżki ziół oraz trochę soli, ziele angielskie oraz liść laurowy. Pozostawiam na małym ogniu do zagotowania, pod przykryciem. Z zagotowanego wywaru zbieram szumowiny, nawet kilka razy- tak by był całkowicie "czysty". Całość gotuję jeszcze ok,1,5 h na małym ogniu. Po tym czasie odcedzam wybierając tylko marchewkę. Doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję rozdrobniony szpinak oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem jeśli to konieczne. Z mąki, jajek oraz soli i pieprzu zarabiam ciasto. Z zarobionego ciasta jedną ręką wyszarpuję - skubię kluseczki i wrzucam do gotującego się rosołu. Chwilkę gotuję 2-3 minuty i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Warzywa Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować