Rolada truskawkowa z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pozostałą częścią cukru na sztywną pianę, dodajemy do masy utartej z żółtek, delikatnie mieszamy łyżką, stopniowo dodajemy przesiewając do masy mąkę ciągle delikatnie mieszając. Pomieszaną masę biszkoptową wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 - 15 minut. Po upieczeniu przekładamy ciasto na rozłożoną ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt w ściereczkę jak roladę i odkładamy do ostudzenia.
2.W między czasie przygotowujemy krem według instrukcji na opakowaniu, myjemy i osuszamy truskawki.
Wykonanie rolady:
Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając około 2-3 cm nieposmarowanego ciasta na końcu biszkoptu. Na posmarowanym kremem biszkopcie układamy pokrojone w plasterki truskawki na całości.
3.Delikatnie zwijamy biszkopt w roladę, przesuwamy na deskę do krojenia. Roladę układamy zwiniętym końcem do dołu. Deskę z roladą wstawiamy do lodówki na kilka godzin w celu zastygnięcia kremu.
4.Po tym czasie wyjmujemy roladę z lodówki, posypujemy całą cukrem pudrem, odcinamy końce, kroimy i konsumujemy.
Komentarze