Pulpeciki z szynki w jasnym sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na lekkie pulpeciki z mięsa mielonego z szynki. Gotowane pulpeciki przygotowałam w domowym, jasnym sosie . Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków i surówki. Polecam na lekkie i pyszne danie obiadowe.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pulpeciki: 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    1 mała cebulka
    1 małe jajko
    1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, papryki słodkiej i curry
    4 łyżki bułki tartej
    sos: 500 ml bulionu
    100 ml słodkiej śmietanki 12%
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki z szynki w jasnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przekładamy do miseczki, ścieramy na tarce do niego obraną cebulkę a następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną mokrymi dłońmi i formujemy małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego - mi wyszło 16 sztuk). Zagotowujemy w garnku bulion i do gotującego się wrzucamy delikatnie pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Śmietankę łączymy z mąką ziemniaczaną i przyprawami. Rozrobioną śmietankę wlewamy do garnka z gotującymi się pulpecikami, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować