Prosty tort jogurtowy z truskawkami (bez pieczenia)

4.5 (140 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosty tort jogurtowy z truskawkami (bez pieczenia)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 duże jogurty greckie (po ok. 400 g),
    - 1 galaretka cytrynowa (np. Winiary)
    - 1/2 kg truskawek,
    - 2-4 łyżki cukru drobnego do wypieków,
    - 2 galaretki truskawkowe (np. Winiary),
    - kilka listków mięty do dekoracji,
    - opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 200 g, dwa poziomy).
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Galaretki

Prosty tort jogurtowy z truskawkami (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki. Kładziemy je na spód tortownicy rozmiaru ok. 20 cm. Następnie przygotowujemy galaretkę cytrynową. Rozrabiamy ją w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu - dajemy 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia (nie wkładamy do lodówki). Jogurty przekładamy do misy. Ostudzoną galaretkę wlewamy do jogurtu, dodajemy cukier (do smaku). Osobiście lubię mniej słodkie ciasta wręcz kwaskawe, dlatego dodałam tylko 2 łyżki cukru. Wszystko mieszamy/miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Masę wylewamy na pokruszone biszkopty. Biszkopty łamiemy na połówki, kładziemy dookoła tortownicy na wylany jogurt. Możemy ustawić je w całości dookoła tortownicy zanim zalejemy jogurtem, lecz jest to dość trudne, gdyż nie bardzo chcą się trzymać pionu :) Jogurt je trochę sklei i będą trzymać się w miejscu. Truskawki pokrojone w plasterki układamy na górze lub wciskamy do środka masy. Wkładamy ciasto do lodówki do stężenia na kilka godzin. Następnie 2 galaretki truskawkowe rozrabiamy we wrzątku - także w mniejszej ilości wody niż jest napisane na opakowaniu. Dałam coś ponad 3 szklanki wody. Mieszamy dokładnie, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wkładamy ją do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas, aby za bardzo nie stężała. Gdy będzie już lekko gęstniała, wylewamy galaretkę na jogurt i truskawki. Ciasto wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin. Górę tortu przyozdabiamy pokrojonymi truskawkami i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować