Polędwica duszona z warzywami

4.5 (192 ocen)

  • 40 min

Jedno z wielu ciekawych dań jednogarnkowych

  • 40 min

Składniki:

  • 30 dag polędwicy wieprzowej
    1 cukinia
    3 marchewki
    20 dag ugotowanego i obranego bobu (opcjonalnie)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1/4 szkl. wody
    mielona słodka papryka, majeranek, gałka muszk., sól
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwica duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, marchewki obrać i pokroić w talarki, cukinię wydrążyć i, jeśli skórka jest cienka zostawić ją, pokroić w pół-talarki.
  • 2. Polędwicę pokroić w kostkę i obsmażyć na oliwie lub oleju z pestek winogron (ok. 5 min.) Dodać ok. 4 łyżek sosu sojowego i ok. 1/4 szklanki wody.
  • 3. Do mięsa dodać czosnek, cebulę oraz pokrojone marchewki i dodać przyprawy - dusić pod przykryciem ok. 10 min.Dodać bób oraz cukinię i dusić ok. 6 min. Jeśli jest taka potrzeba należy dolać odrobinę wody i chwilkę podgotować.

Porady

Warzywa po przyrządzeniu muszą być miękkie (cukinia będzie miała lekko chrupiącą skórkę).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Polędwica wieprzowa Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować