Polędwica duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, marchewki obrać i pokroić w talarki, cukinię wydrążyć i, jeśli skórka jest cienka zostawić ją, pokroić w pół-talarki.
2.Polędwicę pokroić w kostkę i obsmażyć na oliwie lub oleju z pestek winogron (ok. 5 min.) Dodać ok. 4 łyżek sosu sojowego i ok. 1/4 szklanki wody.
3.Do mięsa dodać czosnek, cebulę oraz pokrojone marchewki i dodać przyprawy - dusić pod przykryciem ok. 10 min.Dodać bób oraz cukinię i dusić ok. 6 min. Jeśli jest taka potrzeba należy dolać odrobinę wody i chwilkę podgotować.
Porady
Warzywa po przyrządzeniu muszą być miękkie (cukinia będzie miała lekko chrupiącą skórkę).
Komentarze