Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód, cukier i masło zagotować i ostudzić, dodać jajka i śmietankę, wymieszać. Mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika wymieszać i dodawać porcjami do roztopionych składników. Zmiksować, przykryć ścierką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni.
2.Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i ułożyć w trzech blaszkach wyłożonych pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec każdy blat ok.30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.
3.Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, podgrzać do rozpuszczenia, połączyć z dżemem, zmiksować i wyłożyć na pierwszy blat piernika, przyłożyć drugim blatem.
4.Z pół litra mleka odlać 3/4 szklanki, rozpuścić mąk. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć do białości, połączyć z budyniem oraz likierem amaretto. Gotową masę wyłożyć na drugi blat piernika i przykryć trzecim blatem.
5.Masło roztopić z cukrem, kakao i śmietaną. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlać do polewy. Wymieszać i oblać wierzch ciast. Udekorować posiekanymi orzechami.
Komentarze