Piernik staropolski

  • wyświetlono: 3814 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Przepyszny piernik, najlepszy na prawdziwym miodzie z pasieki, z dodatkiem własnej korzennej przyprawy, przełożony domowymi powidłami śliwkowymi.

Doraa
  • Średni

Składniki

CIASTO::
- miód lipowy: 0.5 kilograma
- cukier: 1.5 szklanki
- masło: 250 gramów
- mąka pszenna tortowa: 1 kilogram
- domowa przyprawa do piernika (kupionej przyprawy należy dodać 2 razy więcej): 50 gramów
- ciemne kakao do wypieków (czubate łyżki): 2 łyżki
- sól: 0.5 łyżeczki
- jajka: 3 sztuki
- soda oczyszczona: 3 łyżeczki
- mleko: 0.5 szklanki
DO PRZEŁOŻENIA::
- powidła śliwkowe: 1.5 kilograma

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski

  • 1. Miód, cukier i masło umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu aż do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Zestawić z ognia. Przelać do dużej misy i wystudzić.
  • 2. Do wystudzonej masy przesiać mąkę, przyprawę do piernika, kakao i sól. Dodać rozmącone jajka i sodę rozpuszczoną w mleku. Ciasto dokładnie wyrobić (ja robię to mikserem na najwolniejszych obrotach).
  • 3. Wyrobione ciasto przełożyć do szklanej misy. Misę zawinąć w dużą lnianą ściereczkę i odstawić na najniższą półkę lodówki na 5-6 tygodni.
  • 4. Po upływie tego czasu (na 4 dni przed Wigilią) ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować blaszkę o wymiarach 25x35cm, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta, dzieląc ją na kawałki, rozłożyć na przygotowanej blaszce i równo rozwałkować małym wałkiem. Ciasto nakłuć w wielu miejscach widelcem. Piec w temp. ok.180st. ok. 20minut. Z drugą i trzecią częścią ciasta postąpić identycznie.
  • 5. W rondelku podgrzać powidła i przełożyć nimi wystudzone blaty. Piernik zawinąć w papier i obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce.
  • 6. * Ja mam przygotowane dwie cienkie płyty pilśniowe troszkę większe od blatów piernikowych. Na pierwszej z nich rozkładam papier do pieczenia. Układam na nim pierwszy blat, rozsmarowuję powidła, przykrywam drugim, rozsmarowuję drugą część powideł, przykrywam trzecim spodem do góry. Zawijam papier. Układam drugą płytę. Mocno ściskam folią spożywczą, kilkakrotnie owijając całość. Odstawiam w chłodne miejsce, dodatkowo ustawiając na gotowym pierniku coś ciężkiego.
  • 7. ** Przed podaniem pokrojony piernik lekko oprószam cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernik staropolskipotrawy_wigilijne

Komentarze

Podobne przepisy

image-167m5na

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Piernik staropolski

Piernik Staropolski długo dojrzewający,...

Piernik staropolski

Dodane przez: bogusia82

Piernik staropolski

Piernik staropolski jest bardzo...

Piernik staropolski

Dodane przez: doowa

Piernik staropolski

Jest to piernik długo dojrzewajacy

image-1q5v0pf

Dodane przez: Jagodi92

Piernik Staropolski

Najlepszy piernik, jaki kiedykolwiek...

Piernik staropolski

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Piernik staropolski

Bardzo smaczny piernik o niezwykle...

Piernik staropolski

Dodane przez: Goszka

Piernik staropolski

Smak tego piernika jest bezcenny!...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE