Pieczone ziemniaki faszerowane serem i szynką

3.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ziemniaczki… w naszym domu jadamy je we wszystkich możliwych formach. Czy jako dodatek do dania czy to właśnie jako danie główne. Pieczone, gotowane, smażone a nawet przygotowywane w gofrownicy. Ziemniaki lubimy zajadać w każdej postaci i nie ma w naszej rodzinie wyjątków bo lubią je u nas wszyscy domownicy. Pieczone ziemniaki faszerowane serem i salami to kolejne wariacja z ziemniakiem w roli głównej. Najbardziej lubimy jej jeść ze świeżą sałatą z boku, ale można je również serwować prosto z pieca bez żadnych dodatków.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
    6 dużych plastrów szynki
    2 łyżki serka śmietankowego
    2 łyżki parmezanu
    1 łyżeczka płatków paprykowych
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Dodatki

Pieczone ziemniaki faszerowane serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Zaczynamy od wyszorowanie ziemniaków.

    Następnie ziemniaki pieczemy w żaroodpornej formie w 180 C przez ok. 50 min.

    Po tym czasie wyciągamy ziemniaki z piekarnika, kroimy na pól i jak już lekko ostygną wydrążamy z nich środek do miski, pozostawiając niewielkie brzegi razem ze skórką.

    Do miski z ziemniakami dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę salami, parmezan, serek śmietankowy oraz przypraw.

    Nadziewamy farszem wydrążone ziemniaki i ponownie wkładamy je do piekarnika na 30 min piekąc je w 180 C do uzyskania ładnego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować